Marans: Kury znoszące „czekoladowe jaja”

© Marylène / stock.adobe.com
Kury marans najlepiej czują się w zróżnicowanym środowisku.
Jeśli mamy ochotę na czekoladowe jaja nie tylko na Wielkanoc, ale przez cały rok, warto rozważyć zakup kur rasy marans. Te pochodzące z Francji ptaki znane są ze znoszenia czekoladowo-brązowych jaj, są wytrzymałe, żywiołowe i potrzebują urozmaiconego wybiegu.
Spis treści
Wygląd: Kolorowe upierzenie, mocna budowa
Kury marans to niezwykle urodziwe ptaki, które występują w wielu różnych ubarwieniach, przy czym „klasyczna” wersja to kolor czarny z miedzianą szyją.
Z czasem zaczęto krzyżować je z kolorowymi rasami kur bojowych oraz azjatyckich. Rezultatem wysiłków hodowlanych jest kolorowa mieszkanka, występująca w wielu różnych odmianach kolorystycznych.
Odmiany barwne kur marans
Dopuszczalne ubarwienia obejmują: Srebrno-jastrzębiate, złoto-jastrzębiate, białe, czarne, czarno-miedziane, czarno-srebrne, złocisto-pszeniczne, niebiesko-miedziane, niebiesko-srebrne, płowe z czarnym ogonem, columbia, czarno-gronostajowe oraz splash.
Ubarwienie jastrzębiate to inaczej paskowane, określające poprzeczny wzór pasków na piórach, kolor niebieski to w rzeczywistości rozcieńczona czerń, a zatem odcień szarości. Columbia odnosi się do czarnego zabarwienia na szyi, końcówkach skrzydeł i ogonie. Splash natomiast to wzór z białymi, czarnymi i niebieskimi (szarymi) piórami. Płowy z kolei to kolor żółtawo-brązowy.
Solidne i wytrzymałe
Grzebień, gardło i zausznice kur rasy marans mają jaskrawoczerwony kolor, a ich łapy są zazwyczaj jasne i lekko opierzone.
Uważane są za cieszące się dobrym zdrowiem, mają mocny tułów z szerokimi ramionami i wydatną piersią, ale nie sprawiają wrażenia ociężałych. Wręcz przeciwnie, są ruchliwe i żywe. Pióra przylegają do tułowia, a skrzydła są dosyć małe.
Kury ważą od 2,6 do 3,2 kilograma, a koguty od 3,5 do 4 kilogramów.
Oprócz standardowej odmiany, istnieje również odmiana miniaturowa i w jej przypadku waga kur waha się od 900 gramów do kilograma, a kogutów od kilograma do 1,1 kilograma.
Kury typu ogólnoużytkowego
Kury dzielimy na trzy różne grupy: Nioski, mięsne oraz kury zdolne zarówno do produkcji jaj, jak i szybko przyrastające na wadze. Kury nioski znoszą dużo jaj, ale są mniej przydatne, jeśli chodzi o mięso. Kury mięsne są hodowane głównie w celach konsumpcyjnych.
Maransy łączą w sobie obie właściwości. Przez cały rok, z wyjątkiem zimy, znoszą od 180 do 200 jaj.
Znak rozpoznawczy: Czekoladowo-brązowe jaja
Swoją popularność kury marans zawdzięczają przede wszystkim kolorowi znoszonych jaj, których paleta barw waha się od ciemnej czekolady do kasztanowatego brązu i rdzawej czerwieni. Zdarzają się także jaja nakrapiane lub nieregularnie cętkowane.
Na początku okresu nieśności jaja są ciemne i stopniowo jaśnieją. Jest to całkowicie normalne i nie stanowi powodu do niepokoju.
Jaja charakteryzują się nie tylko ciekawym kolorem, ale również niezwykle grubą skorupą, która pełni funkcję bariery dla patogenów i chroni wnętrze jaja przed parowaniem, dzięki czemu mają wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia.
Charakter: Przyjazne i ciekawskie
Kury marans mają opinie przyjaznych i żywiołowych, chętnie przychodzą, gdy je zawołamy, chociaż zasadniczo są raczej nieśmiałe w stosunku do ludzi i nie przepadają za byciem dotykanymi.
Poza tym są wyjątkowo ciekawskie i lubią wspinać się na wyżej położone gałęzie, aby mieć lepszy widok na okolicę. Rzadko wydają z siebie głośne dźwięki, co z pewnością docenią nietolerujący gdakania sąsiedzi.
Jeśli zniesione jaja nie zostaną zabrane, kura zazwyczaj rozpoczyna wysiadywanie. W przypadku nowoczesnych ras kur, które hodowane są ze względu na swoją dużą nieśność, instynkt wysiadywania jaj, tak zwanego kwoczenia, nie jest szczególnie rozwinięty.
Jeśli chodzi o maransy, istnieją sprzeczne informacje. Według niektórych źródeł jest on umiarkowany w kierunku słabego, inne z kolei mówią, że z ogromną troską opiekują się młodymi.

Utrzymanie: Niezbędna różnorodność
Maransy mogą być trzymane zarówno w zamkniętych pomieszczeniach, jak i w systemie wolnowybiegowym, nawet przez cały rok. W zupełności wystarczy im wówczas mała klatka do przenocowania lub na wypadek złej pogody.
Ze względu na swój ciekawski charakter, najlepiej czują się w zróżnicowanym środowisku. Może to być na przykład połączenie piaszczystych terenów i łąk z drzewami i krzewami, wśród których będą mogły się ukryć.
Jeśli nie mamy do dyspozycji przestronnego ogrodu, możemy rozważyć niewielkie stadko odmiany miniaturowej.
Wskazówka: Maransy potrafią stosunkowo dobrze latać. Jeśli więc trzymamy je na wybiegu zewnętrznym bez dachu, należy go zabezpieczyć wyższym ogrodzeniem.
Żywienie: Kury marans są wytrawnymi zbieraczami
Te żywiołowe ptaki jedzenie zdobywają najchętniej samodzielnie. Kury na wolnym wybiegu żywią się między innymi jagodami, owadami, ślimakami i robakami.
Niewykluczone jednak, że konieczne będzie ich dokarmianie, ale z umiarem – maransy mają bowiem tendencję do nadwagi. Dlatego należy zachować ostrożność podczas ich dokarmiania i regularnie kontrolować ich wagę.
Pokarm dla kur znajdziesz w sklepie internetowym zooplus.
Zakup kur rasy marans
Ile kosztuje marans? Zwierzęta te są obecnie oferowanie w cenie około 60 złotych za sztukę.
Jeśli zależy nam na typowych ciemnobrązowych jajach, powinnyśmy kupić kury od renomowanego hodowcy. W przeciwnym razie rozczarowanie jest gwarantowane. Często pod przykrywką kur marans sprzedawane są ptaki, które później okazują się być krzyżówkami, znoszącymi jasne jaja.
Możemy nabyć także jaja wylęgowe i zlecić ich wyklucie w inkubatorze lub podłożyć innej kurze do wysiadywania. W tym przypadku również należy szukać renomowanych hodowców, aby mieć pewność, że z jaj wyklują się zdrowe pisklęta, rzeczywiście pochodzące od przedstawicieli rasy marans. Cena jaja wylęgowego zazwyczaj wynosi około 8 złotych.
Wskazówka: Jeśli chcemy, aby nasze kury znosiły czekoladowe jaja, nie wybierajmy tych najbardziej urodziwych. U kur marans często uroda i wysoka nieśność wzajemnie się wykluczają.
Pochodzenie rasy
Rasa ta ma swoje początki we Francji, a swoją nazwę zawdzięcza francuskiej wiosce rybackiej Marans w pobliżu La Rochelle.
W okresie między XII i XIV wiekiem region ten należał do Anglii. Do ulubionych zajęć załóg angielskich statków należały walki kogutów. Zwierzęta, które przeżyły walkę, mogły zejść na ląd, gdzie łączyły się w pary z miejscowymi kurami, które już wówczas znosiły brązowe jaja.
W drugiej połowie XIX wieku marynarze przywozili ze sobą różne azjatyckie kury, które również były krzyżowane z maransami. Koncentrowano się przede wszystkim na uzyskaniu ciężkich, pełnych brązowych jaj, a inne cechy schodziły na dalszy plan.
Charakterystyka: Kury rasy marans
Nazwa | Marans |
Wielkość | około 50 centymetrów |
Waga koguta | 3,5 do 4 kilogramów |
Waga kury | 2,6 do 3,2 kilogramów |
Ilość składanych jaj | 180 do 200 jaj rocznie |
Minimalna waga jaja lęgowego | 65 gramów |
Kolor jaja | brązowy |
Warunki utrzymania | zamknięty wybieg, optymalnie wolny wybieg |
Pokarm | samodzielnie znajdowany, ewentualne dokarmianie |
Pochodzenie | Francja |
Odpowiednie dla | zaawansowanych, początkujących (w ograniczonym zakresie) |