Przepisy na ciasteczka dla psa
© Africa Studio / stock.adobe.com
Trzeba przyznać, że kupowanie gotowych smakołyków dla psa jest wygodniejsze i szybsze, jednak z całą pewnością nie sprawia aż tyle frajdy! Zresztą jest więcej powodów, by samemu piec ciasteczka dla psów. Tutaj dowiesz się, jakie są rodzaje ciasteczek, jak je piec i przechowywać, a ponadto poznasz pomysły na pyszne przepisy na ciasteczka dla psa, które Twój pies po prostu pokocha.
Spis treści
- Zalety pieczenia własnych ciasteczek dla psa
- Pieczenie własnych ciasteczek dla psów jest łatwiejsze niż myślisz
- Kreatywny pomysł na prezent dla opiekunów psów
- Prawidłowe przechowywanie i konserwacja ciasteczek dla psów
- Czego potrzebuję, aby upiec ciasteczka dla psa?
- Przepisy na ciasteczka dla psa – jakie są odpowiednie?
- Przepisy na ciasteczka dla psa: 6 przepisów na każdą okazję
Zalety pieczenia własnych ciasteczek dla psa
Samodzielne pieczenie ciastek dla psów ma jedną zasadniczą zaletę: Wiesz dokładnie, co jest w środku! Wiele produkowanych przemysłowo ciastek i przysmaków dla psów zawiera barwniki i konserwanty, a nawet cukier – wszystko to, czego Twój pies tak naprawdę nie potrzebuje i co jest dla niego niezdrowe. Jeśli natomiast sięgasz samodzielnie po produkty, miskę i trzepaczkę do jajek, to Ty decydujesz z jakich składników będą składać się ciasteczka dla Twojego pupila. W końcu najlepiej wiesz, co lubi Twój pies i jakie pokarmy dobrze trawi. Kolejna zaleta: Zaoszczędzisz pieniądze, ponieważ koszt składników jest zazwyczaj bardzo niski – zwłaszcza, że prawdopodobnie i tak masz wiele z tych produktów w domu.
Samodzielne pieczenie ciasteczek dla psów – jakie składniki się do tego nadają?
Nie ma prawie żadnych ograniczeń co do składników, których możesz użyć do domowego wypieku ciasteczek dla psów – pod warunkiem, że używasz żywności, którą Twój czworonożny przyjaciel toleruje. Cukier, czekolada czy rodzynki są oczywiście niedozwolone. Sięgnij najlepiej po składniki, które jednocześnie oferują psu wartości odżywcze. Możesz wtedy podawać smakołyki z czystym sumieniem – oczywiście zawsze z umiarem. Czy to mąka razowa, jajka, ziemniaki, marchew, szpinak, serek śmietankowy, twaróg, rosół wołowy czy płatki owsiane – tak jak różnorodna jest żywność, tak różnorodne są przepisy na ciasteczka dla psów. W tym celu najlepiej jest wziąć mięso lub delikatne filety rybne, które można przerobić na przecier i w ten sposób dobrze zmiksować w cieście na ciasteczka dla psów.
Pieczenie własnych ciasteczek dla psów jest łatwiejsze niż myślisz
Jeśli masz już jakieś doświadczenie w przygotowywaniu karmy dla psów, na przykład jeśli karmisz swojego psa metodą BARF, szybko dowiesz się, które składniki możesz wykorzystać i włączyć w skład domowych ciasteczek dla psów. Ale nawet jeśli do tej pory podajesz swojemu psu tylko gotową suchą lub mokrą karmą, pieczenie ciasteczek dla psów to dobry początek, aby bardziej zaangażować się w dietę swojego psa i poznać możliwości samodzielnego gotowania. Po pierwszym lub dwóch testach szybko się wyrobisz, a Twój pies z pewnością będzie zachwycony nowymi, domowymi smakołykami.
Kreatywny pomysł na prezent dla opiekunów psów
Wielkanoc lub Boże Narodzenie tuż za rogiem, a Ty nadal szukasz odpowiedniego prezentu dla swojego czworonożnego przyjaciela lub dla znajomego opiekuna psa? Również wtedy domowe ciasteczka dla psów są hitem. Pięknie zapakowane, w puszce na ciastka lub w ozdobnej torebce z tkaniny – domowe przysmaki są bardzo osobistym i wyjątkowym prezentem dla wszystkich miłośników psów.
Prawidłowe przechowywanie i konserwacja ciasteczek dla psów
Ważne jest – i dotyczy to zarówno dawania ich w prezencie, jak i przechowywania ich we własnym domu – aby dobrze wysuszyć ciasteczka dla psów po upieczeniu. Im suchsze smakołyki, tym dłużej przetrwają. Ponieważ do domowych wypieków nie stosuje się żadnych środków konserwujących, domowe ciasteczka dla psów są naturalnie bardziej narażone na pleśnienie niż produkty gotowe i przetwarzane przemysłowo.
Konserwowanie domowych ciasteczek dla psów
Dzięki następującym sztuczkom można zapewnić, że domowe ciasteczka dla psów przetrwają kilka tygodni bez żadnych problemów:
- Pozwól, aby po upieczeniu ciastka dla psów jeszcze bardziej wyschły w piekarniku. Ustaw temperaturę piekarnika na ok. 50–100 stopni i pozostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone (np. zaciskając między nimi drewnianą łyżkę). Dzięki temu wilgoć wydostaje się na zewnątrz, a ciastka mogą dobrze wyschnąć na ciepłym powietrzu.
- Alternatywnie możesz umieścić ciastka dla psa w płytkiej misce na ciepłym grzejniku na kilka godzin. Uważaj jednak, żeby pies nie sięgnął po ciepłe ciastka pozostawione na grzejniku – to załatwiłoby wprawdzie kwestię konserwacji, ale ciepłe ciastka w żołądku psa na pewno nie będą dobre dla jego zdrowia!
- Podczas przechowywania ciastek należy również zwrócić uwagę na suchość i za wszelką cenę unikać rozwoju wilgoci. Dlatego hermetyczne plastikowe pojemniki lub plastikowe torby nie są odpowiednie. Zalecane są przede wszystkim powszechnie znane blaszane puszki po herbatnikach lub małe płócienne woreczki, z których może wydostać się wilgoć.
Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane domowe smakołyki dla psa można z łatwością przechowywać przez kilka tygodni. Jednak ciastka dla psów z mięsem lub rybą mają nieco krótszy okres przydatności do spożycia niż ciastka pełnoziarniste i dlatego najlepiej podawać je w ciągu trzech do pięciu dni. Ciasteczka mięsne lub rybne również muszą być przechowywane w lodówce. Aby zachować domowe przysmaki dla psów na dłużej, można również po prostu zamrozić ciastka w porcjach i rozmrozić je w razie potrzeby. Możesz przechowywać ciastka zamrożone przez kilka miesięcy (do około roku).
Czego potrzebuję, aby upiec ciasteczka dla psa?
Plusem domowej roboty ciastek dla psów jest to, że można je bez problemu wykonać ze składników, które zazwyczaj ma się w domu. Do obróbki składników i samego pieczenia również nie są potrzebne żadne specjalne urządzenia gospodarstwa domowego. Oczywiście, dobry robot kuchenny z mocnym mieszadłem ułatwi Ci pracę, ale blender i prosty mikser ręczny lub trzepaczka również nadają się do zrobienia ciasta na ciasteczka dla psów.
Wszystko, czego teraz potrzebujesz, aby upiec domowe ciasteczka dla psów, to blacha do pieczenia i działający piekarnik. Jeśli chcesz przyrządzać własne ciasteczka dla psów częściej, to podpowiadamy, że okazują się bardzo przydatne maty do pieczenia, które są zwykle używane do niskotłuszczowych frytek. Po odwróceniu, silikonowe maty do pieczenia idealnie nadają się na ciasteczka dla psów, ponieważ małe wypustki (w kształcie kuli lub piramidy) można łatwo wypełnić ciastem i oszczędzić sobie wysiłku wycinania ciasteczek lub formowania ich ręcznie.
Przepisy na ciasteczka dla psa – jakie są odpowiednie?
W poradnikach lub w Internecie można znaleźć wiele przepisów na domowe ciasteczka dla psów. Jednak przy tak wielu ofertach czasami może być trudno znaleźć odpowiedni przepis dla swojego psa. Nasza wskazówka: Nie szukaj kolejnych przepisów, tylko zacznij działać.
Zajrzyj do swojej lodówki, aby sprawdzić, jakie składniki są dostępne i co możesz z nich wyczarować. Możesz też zwrócić uwagę na to, co Twój pies lubi jeść i poszukać przepisu na ciasteczka dla psów, który pasuje do jego ulubionego składnika.
Ciastka dla psów bez zboża są również bardzo popularne – i to nie tylko dla psów z alergią. Zboża są często ciężkostrawne dla psów i mogą prowadzić do nietolerancji pokarmowej. Jeśli chodzi o pieczenie, wyobraźnia nie zna granic. Po wypróbowaniu jednego lub dwóch przepisów, szybko zorientujesz się, jakie składniki tworzą pyszne ciasteczka dla psów i jak możesz je zmieniać.
Przy odrobinie praktyki możesz również urozmaicić poniższe przepisy na ciastka dla psów – tak, aby mieć pewność, że dla każdego psa i każdego opiekuna powstanie odpowiednie ciasteczko.
Przepisy na ciasteczka dla psa: 6 przepisów na każdą okazję
-
Kosteczki z wątrobianki
Składniki na ok. 350 kosteczek:
- 1 jajko
- 250 g wątrobianki
- 500 g drobnych płatków owsianych
- 300 g twarogu
- 100 ml oleju słonecznikowego
- trochę mąki (ziemniaczanej) do rozwałkowania
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w misce i pozostaw w lodówce na około 1 godzinę. Jeśli ciasto jest nadal zbyt mokre, aby je rozwałkować, dodaj więcej płatków owsianych lub mąki (ziemniaczanej). Następnie na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto do grubości około 1 cm. Piecz w 150 stopniach przez ok. 30 minut i pozostaw do dokładnego wyschnięcia w wyłączonym piekarniku.
-
Przysmak z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko
- trochę pietruszki (posiekanej)
- mąka (ziemniaczana) lub płatki owsiane do zagęszczenia (w razie potrzeby)
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystko i uformuj w kulki. Możesz zmieniać wielkość ciasteczek w zależności od gustu i wielkości Twojego psa. Następnie piecz w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut z termoobiegiem. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości kulek. Pozostaw do wyschnięcia w wyłączonym piekarniku.
-
Twarożkowe praliny
Składniki:
- 200 g drobnych płatków owsianych
- 100 g mąki orkiszowej
- ok. 6 łyżek maślanki (aby ciasto miało dobrą konsystencję)
- 5 łyżek oleju (lub oliwy z oliwek)
- 1 jajko
- 1 łyżka syropu klonowego
- 150 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w misce i uformuj małe kulki lub inne kształty, w zależności od upodobań. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
-
Ciastka z kulkami zooplus
Składniki (na ok. 170 sztuk)
- 2 marchewki
- 2 banany
- 400 g mąki (ziemniaczanej)
- 200 g płatków owsianych lub polenty
- 100 ml oleju
- woda według potrzeb
Sposób przygotowania: Marchew pokrój w plasterki, a banany rozgnieć widelcem na miazgę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeśli zamiast płatków owsianych użyjesz polenty, zwróć uwagę, aby ciasto było nieco bardziej wilgotne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę wody. Następnie uformuj dłońmi ok. 1 do 2 cm kulki, które należy piec przez 25 minut w temperaturze ok. 150 stopni z termoobiegiem. Pozostaw do wyschnięcia na noc w otwartym piekarniku.
Następnie, jeśli chcesz, możesz ozdobić ciasteczka małymi, zakupionymi smakołykami. Ubitą na sztywno pianę z białek połóż na upieczone, ostudzone ciastka i ponownie piecz je w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok. 10 minut.
-
Krakersy serowe
Składniki:
- 100 g tartego sera
- 100 g twarogu
- 1 jajko
- 50 g pokruszonego pieczywa chrupkiego
- 200 g mąki
- 1 łyżka oleju
- odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde
Sposób przygotowania: Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i uformuj ciasto w małe kulki lub paluszki. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Pozostaw do wyschnięcia w wyłączonym piekarniku.
-
Talarki jabłkowo-jogurtowe
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g płatków owsianych
- 50 g mąki ryżowej
- 1 łyżka miodu
- 1 starte jabłko
- 150 g jogurtu naturalnego
- trochę cynamonu
Sposób przygotowania: Wszystko dobrze wymieszaj i rozwałkuj ciasto na grubość nieco poniżej 1 cm. Przytnij w talarki lub użyj foremek. Następnie piecz w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut. Jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej suche (wytrzymają dłużej), pozwól im wyschnąć przy niższej temperaturze (w razie potrzeby włóż drewnianą łyżkę do drzwiczek piekarnika).
Życzymy Ci dużo radości z pieczenia ciasteczek dla psa, a psu smacznego!