Zupa marchewkowa Moro dla psów: Przepis i działanie

Artykuł napisany przez Bärbel Edel
Zupa marchewkowa dla psa na biegunkę

Bardzo łatwa do przyrządzenia, znana od dziesięcioleci: Zupa Moro.

Wielu opiekunów czworonogów zna ją od dawna – zupa marchewkowa Moro dla psów. Jeśli nasz pupil zmaga się z ostrą biegunką, zupa Moro może przynieść mu ulgę i pomóc w powrocie do zdrowia. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu – przepis zamieszczamy poniżej.

Czym jest zupa marchewkowa Moro?

Lecznicza zupa Moro została opracowana przez niemieckiego pediatrę Ernesta Moro w 1908 roku, aby zmniejszyć śmiertelność niemowląt z powodu biegunki. Moro był wówczas dyrektorem szpitala dziecięcego w Heidelbergu. Za jej sprawą uratował życie wielu dzieciom.

Również dzisiaj zupa marchewkowa Moro uważana jest za sprawdzony domowy środek na biegunkę i to nie tylko w przypadku ludzi, ale również psów.

Na czym polega działanie zupy Moro dla psów?

W wyniku długotrwałego gotowania marchwi, uwalnia ona oligosacharydy, które odkładają się na ścianach jelitach, tworząc swego rodzaju warstwę ochronną. Pasożyty takie jak giardia (ogoniastek jelitowy) nie mają wtedy możliwości przyczepienia się do ich wnętrza i są wydalane z kałem.

Poza tym, marchew zawiera witaminy, minerały i błonnik, które wspierają zdrowie zwierzęcia

Konieczna wizyta u lekarza weterynarii

Należy pamiętać, że zupa marchewkowa Moro nie zastąpi wizyty u lekarza weterynarii, gdy nasz podopieczny cierpi na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Może służyć jedynie jako środek wspomagający leczenie.

W przypadku przedłużającej się biegunki, zawsze należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Przepis na zupę marchewkową Moro dla psa

Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników:

  • 500 gramów marchwi
  • 1 litra wody
  • 1 łyżeczki lub szczypty soli

Przygotowanie: Jak przygotować zupę marchewkową Moro dla psa?

Dzięki poniższym instrukcjom samodzielne przygotowanie zupy Moro nie sprawi nam żadnych problemów:

  1. Dokładniej umyjmy marchewki. Nie musimy ich obierać. Najlepsze będą marchewki organiczne. Usuńmy końcówki i pokrójmy je na małe kawałki.
  2. Umieśćmy je w garnku i zalejmy wodą. Doprowadźmy marchewki do wrzenia i gotujmy na małym ogniu przez co najmniej 90 minut. Jeśli w międzyczasie woda wyparuje, uzupełnijmy jej poziom. Od czasu do czasu mieszajmy warzywa, aby się nie przypaliły.
  3. Po ugotowaniu można je rozgnieść widelcem lub blenderem.
  4. Dolejmy przegotowaną wodę, aby uzyskać łącznie litr zupy. Na koniec możemy dodać odrobinę soli.

Ważne: Jeśli nasz pies ma problemy z nerkami, przed posoleniem zupy skonsultujmy się z lekarzem weterynarii.

Alternatywa: Zupa marchewkowa Moro dla psów z wywarem mięsnym

Jeśli nasz podopieczny jest wybredny w kwestii jedzenia, zupę możemy przygotować również na wywarze mięsnym, bez przypraw. Zupę można też zamrozić, aby mieć ją pod ręką zawsze w przypadku problemów gastrycznych.

Dawkowanie: Jak długo i jak dużo zupy marchewkowej Moro można podawać psu?

Zanim zaserwujemy psu zupę, upewnijmy się, że wystygła do temperatury pokojowej, aby pies nie poparzył sobie pyska.

Można podawać ją w małych porcjach kilka razy dziennie, na przykład około 30 minut przed normalnych posiłkiem.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Dziennikarka, której największą pasją są zwierzęta. Już podczas studiów badała relacje między ludźmi a psami. Kilka lat temu adoptowała kocurka z monachijskiego schroniska dla zwierząt. Elvis stał się dla niej inspiracją do założenia bloga o kotach „Lieblingskatze” (niem. ulubiony kot), a także do zajęcia się zwierzętami w pracy dziennikarskiej. Poprzez swoje artykuły chciałaby pomóc ludziom lepiej zrozumieć ich pupili.


Najczęściej polecane